Windmolenpark België

Duurzame energie opwekken is een hot topic. Wereldwijd worden er strenge maatregelen getroffen om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Één van die doelen is dat we vanaf 2050 alleen nog duurzame energie verbruiken. Duurzame energie heeft geen negatieve impact op het milieu én raakt niet op. Windenergie is hier het bekendste voorbeeld van. Om wind om te wekken en om te zetten in energie, zijn er windmolens nodig: je hebt ze vast weleens langs de weg gezien. Deze windmolens – ook wel windturbines genoemd – vind je niet alleen op land, maar ook in zee. Daar is het rendement een stuk hoger omdat het meer waait. 

Net als in Nederland, vind je ook in de Belgische Noordzee deze windturbines. Op deze pagina vertellen we meer over de windmolenparken in België en hoe jij als technisch professional kunt bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, België en de rest van de wereld. 

Welke windmolenparken zijn er in België?

Momenteel vind je in de Belgische Noordzee 9 windparken: Mermaid, Northwester 2, Belwind, Nobelwind, Seastar, Northwind, Rentel, C-Power en Norther. 

Deze windmolenparken wekken op dit moment ongeveer 8 TWh aan groene stroom op per jaar. Dat is ongeveer 10% van het totale verbruik in België. Jaarlijks groeit het rendement, waardoor de verwachting is dat in 2030 ongeveer 30% van de totale vraag in België wordt afgevangen met deze windturbines. 

Onderhoud van het windmolenpark in België

De aanleg en operationeel krijgen van zo’n windmolenpark neemt jaren in beslag. Maar dat betekent niet dat het ophoudt op het moment dat de windturbines operationeel zijn. Door de extreme omstandigheden waarin ze staan (zout water, wind en wisselende weersomstandigheden) moet er regelmatig onderhoud en reparaties plaatsvinden. Ook de levensduur van deze windmolens is niet oneindig: gemiddeld moeten ze vervangen worden na 20 jaar.  

Werkgelegenheid in de Belgische windparken

Iedere dag met de helikopter of boot, klimmend en per lift op je werkplek arriveren? Werken als windturbine monteur op een Belgisch windmolenpark is een stuk uitdagender dan de meeste beroepen. Je moet beschikken over een portie lef, gek zijn op avontuur en het vermogen hebben om snelle oplossingen te vinden. Ieder uur dat de windmolen niet operationeel is, zorgt voor minder duurzame windopbrengst. 

De werkgelegenheid van de windmolenparken in België nemen alleen maar toe. En daarom is het belangrijk dat er voldoende technische professionals zijn. Heb jij een technische achtergrond en kan jouw carrière wel een opkikker gebruiken? Kom werken op een Belgisch windmolenpark. 

De functies waarop je in een windmolenpark kan solliciteren

  • Windturbine monteur 
  • Inbedrijfsteller windturbines
  • Servicemonteur 

Ben je geen windmolenmonteur maar heb je wel een technische achtergrond (in de automotive, elektrotechniek of als vliegtuigtechnicus) of heb je bij Defensie gewerkt? Dan ontvangen de bedrijven achter de windmolenparken in België je met open armen.

Maak je volgende carrieremove in een van de volgende vakgebieden.

Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Voor de energietransitie is technisch talent nodig voor het installeren, onderhouden en vervangen van windmolens in on- en offshore windparken.

Lijkt jou dat wel wat?

Maintenance en Services, de motor waarop Nederland draait. En die jij draaiende houdt. Als startende of ervaren technician kun je binnen de maintenance-branche aan de slag als werkvoorbereider, supervisor, servicemonteur of procesoperator.

Iets voor jou?

Lonkt de zee en vind jij het niet erg om een paar weken van huis te zijn? Offshore werken biedt de uitdaging die jij zoekt. Als ervaren specialist kun je aan de slag op een booreiland of windpark om Nederland te voorzien van energie en brandstof.

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Heb je vragen?
Neem contact met ons op!

Scroll to Top