Onderhoud windmolens op zee
Gezocht: daredevils die tegen een spatje water kunnen. Naast dat je gaat werken op grote hoogtes is er nog een ding dat zeker is: jouw nieuwe werklocatie staat als een paal boven water. Letterlijk. Als windmolenmonteur voor offshore parken werk je namelijk aan de windmolens die in zee staan.
Windparken op zee
Er zijn meerdere redenen waarom er steeds meer windparken verschijnen in de zee. Ten eerste is meer dan voldoende ruimte. Zolang de scheepvaart niet in gevaar komt en de natuur wordt behouden, zijn er genoeg mogelijkheden om ze in het water te bouwen. Ook de wind is vaak gunstig op deze locatie. Het waait op zee veel vaker en harder dan in het binnenland. Daarom levert het op deze manier meer duurzame energie op, vergeleken met de windmolens aan land. Moderne technologie maakt het niet alleen mogelijk dat er windmolens gebouwd kunnen worden op deze bijzondere locatie, het faciliteert ook de mogelijkheden om eraan te werken wanneer het nodig is.
Een ander woord voor een windmolenpark op zee is een offshore windpark. Nederland heeft op dit moment zes van deze parken. Allemaal staan ze in de Noordzee. Omdat ze een grote bijdrage leveren in het halen van de klimaatdoelen zullen er in de toekomst meer van deze parken komen. Lees hier meer over offshore windmolenparken.
Onderhoud van windmolens op zee
Net als een auto heeft een windmolen een jaarlijkse keuring en onderhoud nodig. Ook op zee. Soms wordt dit verdeeld in meerdere delen van onderhoudstaken. Ondanks dat een volledige keuring maar eens per jaar noodzakelijk is, zijn er voor deze operatie meerdere dagen per windmolen nodig. Een windcabine geniet ongeveer 20 keer in zijn leven van een onderhoudsbeurt. 20 jaar is namelijk de gemiddelde levensduur. Daarom is in de komende jaren voldoende technisch talent nodig voor windmolen onderhoud op zee.
Is het werk veilig?
De werkomstandigheden waar je mee te maken krijgt zijn anders dan wanneer je onshore (aan windmolens op het land) werkt. Het kan nog ruiger en uitdagender zijn. Maar maak je geen zorgen, het werk van een windcabinemonteur wordt te allen tijde 100% veilig uitgevoerd. Tijdens het onderhouden van de windcabines zit je vast met sterke touwen. Jij en je collega’s dragen hierbij een speciaal harnas om je aan alle touwen goed te verzekeren. Omdat je soms uren in de in de lucht hangt, bevindt zich in de uitrusting ook een soort stoeltje. Daardoor kun je zitten terwijl je in de lucht hangt. Dat maakt het werk net wat relaxter en geeft je ook nog eens een tof verhaal om te vertellen op verjaardagen.
Als technisch talent aan de slag met windmolens op zee?
Er worden steeds meer van deze offshore windparken gebouwd. Daardoor ontstaat er ook meer vraag naar mankracht. Ben jij niet bang voor hoogtes en open water? Wij zijn op zoek naar mensen met lef die verstand van techniek hebben. Iemand die wil bouwen aan de toekomst. Kun jij je volledig vinden in deze criteria? Wacht dan niet langer en meld je aan. Het avontuur begint hier.
Maak je volgende carrieremove in een van de volgende vakgebieden.
Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Voor de energietransitie is technisch talent nodig voor het installeren, onderhouden en vervangen van windmolens in on- en offshore windparken.
Lijkt jou dat wel wat?
Maintenance en Services, de motor waarop Nederland draait. En die jij draaiende houdt. Als startende of ervaren technician kun je binnen de maintenance-branche aan de slag als werkvoorbereider, supervisor, servicemonteur of procesoperator.
Iets voor jou?
Lonkt de zee en vind jij het niet erg om een paar weken van huis te zijn? Offshore werken biedt de uitdaging die jij zoekt. Als ervaren specialist kun je aan de slag op een booreiland of windpark om Nederland te voorzien van energie en brandstof.
Ben jij uit het juiste hout gesneden?