Offshore windparken
De vraag naar duurzame energie neemt toe. In het Nederlandse klimaatakkoord zijn verschillende afspraken opgenomen om de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee wereldwijd klimaatverandering tegen te gaan. In dit akkoord staan onder andere afspraak over verschillende heffingen voor industrieën die veel CO2, elektrisch (tweedehands) rijden wordt gestimuleerd en op de lange termijn worden steeds meer woningen verduurzaamd door het gebruik van zonnepanelen en van het gas af te gaan.
Door deze maatregelen is het noodzakelijk om in actie te komen en wordt energie steeds vaker opgewekt door middel van zon en wind. Offshore windparken zijn daar een resultaat van.
Wat zijn offshore windparken?
Een windpark of windmolenpark is een verzameling van windmolens, met als doel om duurzame energie op te wekken. Onshore windparken bevinden zich aan land en offshore windparken (of windparken op zee), bevinden zich zoals de naam al verraadt op zee. De wind laat de bladen draaien en deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Op zee is er meer wind dan op het land, waardoor deze over het algemeen meer energie leveren, maar tegelijkertijd daardoor ook meer onderhoud nodig hebben.
De overheid wil in 2020 dat 14% van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komt. In 2050 moet de energievoorziening helemaal geen CO2-meer uitstoten. Windenergie op zee is een belangrijke vorm van duurzame energie om deze doelen te halen.
Windparken in Nederland
Nederland levert momenteel een geringe bijdrage ten opzichte van andere landen met vijf windparken in de Noordzee. Dit zijn NoordzeeWind, Prinses Amaliawindpark, Luchterduinen, Gemini en Borssele 1 & 2. Deze vijf parken zijn in totaal goed voor 383 windturbines. Daarnaast zijn er nog tien parken in ontwikkeling die in de komende jaren in gebruikt worden.
Werken in een offshore windpark
Van de realisatie van het windpark tot het onderhoud aan de windmolens: hiervoor zijn technische specialisten voor benodigd. Je kunt je voorstellen dat een windpark op zee realiseren en onderhouden een enorme klus is. Weersinvloeden zoals hoge golven, veel wind en de plekken die wat lastiger te benaderen zijn dan windmolens op het land zorgen ervoor dat dit een enorme uitdaging is. Als offshore medewerker kan je op verschillende manieren het park benaderen: wanneer het park relatief dicht aan de kust ligt, wordt er op en af gevaren. Bij parken verder in zee wordt er in ploegen van twee weken gewerkt (net zoals bij booreilanden) waarbij een schip als uitvalsbasis dient.
Uitdagingen bij offshore wind vacatures
Denk je erover om aan de slag te gaan op zee? Dan moet je tegen een stootje kunnen. Hoge golven, op grote hoogtes werken en risico’s bij het overstappen van de helikopter of je uitvalsbasis naar de windmolen zijn aan de orde van de dag. In ruil daarvoor heb je wel een uitdagende functie met passende vergoeding op basis van jouw werkzaamheden en niveau én werk je aan de verduurzaming van Nederland en de rest van de wereld.
Offshore wind vacatures
Wij zoeken regelmatig specialisten voor verschillende functies binnen de windbranche. Denk hierbij aan een van de volgende carrièrekansen:
- Elektrotechnische service monteur
- Inbedrijfsteller windturbines
- Mechanisch service monteur
- Rotorblad monteur
Benieuwd naar alle uitdagingen? Lees dan meer over offshore vacatures of solliciteer direct.
Maak je volgende carrieremove in een van de volgende vakgebieden.
Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Voor de energietransitie is technisch talent nodig voor het installeren, onderhouden en vervangen van windmolens in on- en offshore windparken.
Lijkt jou dat wel wat?
Maintenance en Services, de motor waarop Nederland draait. En die jij draaiende houdt. Als startende of ervaren technician kun je binnen de maintenance-branche aan de slag als werkvoorbereider, supervisor, servicemonteur of procesoperator.
Iets voor jou?
Lonkt de zee en vind jij het niet erg om een paar weken van huis te zijn? Offshore werken biedt de uitdaging die jij zoekt. Als ervaren specialist kun je aan de slag op een booreiland of windpark om Nederland te voorzien van energie en brandstof.
Ben jij uit het juiste hout gesneden?