Werken op een booreiland
Twee tot vier weken thuis, twee tot vier weken op een booreiland. Werkdagen van twaalf uur achtereenvolgend, afgewisseld met twaalf uur ontspanning. Werken op een booreiland is topsport: wind, extreem koude of warme dagen en regenval kunnen het werk een stuk zwaarder maken. Weinig privacy en het werk is hard en vaak vies. Offshore is niet voor watjes en helaas bestaan er nogal wat misverstanden over zoals aan de slag kunnen zonder opleiding en direct een hoog salaris betaald krijgen. Werken op een booreiland wordt helaas vaak overgeromantiseerd. Maar wat houdt het nou eigenlijk echt in?
Werken op een booreiland: wat houdt dat in?
Wanneer je gaat werken op een booreiland, is het belangrijk dat je in goede lichamelijke conditie verkeer. Daarnaast heb je weinig privacy waardoor dit mentaal veel van je vraagt. Een booreiland ligt vaak midden op zee en hier wordt geboord naar aardolie of aardgas voor de productie van fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel. Je bent letterlijk ver verwijderd van de bewoonde wereld. Medewerkers worden meestal per helikopter naar het platform gebracht. Als medewerker op een booreiland ben je gemiddeld twee tot vier weken van huis, om vervolgens twee tot vier weken thuis te zijn.
De verschillende functies op een booreiland
Van roughneck tot kok: er zijn tal van functies op een booreiland. Omdat er veel medewerkers aanwezig zijn, worden er ook andere functies bekleed dan alleen de technische functies. Bij Tasman Professionals verzorgen we alleen recruitment voor technische offshore functies:
Functie | Wat houdt de functie in? |
---|---|
Engineer | Verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van de machines |
Offshore Installation manager | Verantwoordelijk voor alle werkzaamheden op het productieplatform: o.a. hoeveel gas of olie er opgeboord moet worden. |
Knuckle Boom Crane Operator | Bedient kranen waarmee gas en olie geboord kunnen worden. |
Rig Mechanic / Electrician | Verantwoordelijk voor alle machines die op het productieplatform staan |
Roughneck | Medewerker die breed ingezet kan worden. Is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het aanleveren van werkmaterialen en het aankoppelen van boorpijpen. Ook het schoonhouden van het platform kan onderdeel zijn van de werkzaamheden. |
Welke faciliteiten zijn er aanwezig op een booreiland?
Hard werken is aan de orde van de dag wanneer je werkt op een booreiland. Om optimaal te presteren, is tussentijdse rust daarom belangrijk. In de twaalf uur dat je vrij bent is het belangrijk om optimaal te ontspannen en slapen. Omdat het booreiland je tweede huis is, wordt hiermee rekening gehouden. Afhankelijk van de grootte van het booreiland zijn de faciliteiten heel verschillend. Sommige booreilanden zijn luxer dan een cruiseschip en zijn voorzien van een gym en bijvoorbeeld bioscoop.
Waarom werken op een booreiland?
Work hard, play hard. Deze quote is zeker van toepassing voor medewerkers van een booreiland. Werk je op zo’n platform, dan moet je sterk in je schoenen staan. Hard werken, niet bang om vies te worden, eenzaamheid, weinig privacy en lange werkdagen zijn aan de orde van de dag. Het grootste voordeel is dat je twee weken hard werkt en daarna twee weken helemaal vrij bent.
Helaas horen we steeds vaker dat personeel op een booreiland niet gekwalificeerd hoeft te zijn en dat het banen zijn waarop je gemakkelijk kan instappen en direct veel geld verdient. Het beeld op booreilanden wordt geromantiseerd, maar het is niet snel en gemakkelijk geld verdienen. Wel kun je doorgroeien naar complexere functies zoals Engineer en Installation manager, maar daarvoor investeer je veel van je tijd en werk je hard. Werken op een booreiland is alles of niets. Heb jij interesse om offshore te gaan werken en zie je werken op een booreiland niet als een quick fix? Neem dan contact op.
Maak je volgende carrieremove in een van de volgende vakgebieden.
Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Voor de energietransitie is technisch talent nodig voor het installeren, onderhouden en vervangen van windmolens in on- en offshore windparken.
Lijkt jou dat wel wat?
Maintenance en Services, de motor waarop Nederland draait. En die jij draaiende houdt. Als startende of ervaren technician kun je binnen de maintenance-branche aan de slag als werkvoorbereider, supervisor, servicemonteur of procesoperator.
Iets voor jou?
Lonkt de zee en vind jij het niet erg om een paar weken van huis te zijn? Offshore werken biedt de uitdaging die jij zoekt. Als ervaren specialist kun je aan de slag op een booreiland of windpark om Nederland te voorzien van energie en brandstof.
Ben jij uit het juiste hout gesneden?