Wordt waterstof straks een van de belangrijkste energiebronnen? En hoe wordt het opgewekt?
Er is momenteel een grote energietransitie gaande. Het klimaatakkoord van Parijs stelt strenge eisen om de klimaatdoelen in 2030 en 2050 te behalen. Het begint allemaal bij het aanpakken van de kern: de productie van energie. Geen grondstoffen meer opwekken die eindig zijn en onze aarde schade aanbrengen, maar gebruik maken van oneindige (dus duurzame) bronnen. Binnen de technische sector zien we dat steeds meer opdrachtgevers staan de springen om technisch talent binnen de ‘renewables‘ sector. Denk aan windturbine monteurs of installateurs voor zonnepanelen. Dit draagt bij aan het opwekken van schone energie via wind of zon. Bij Tasman Professionals houden we ons dan ook druk bezig met de werving en selectie voor deze sectoren. Maar we kijken ook uit naar nieuwe duurzame energiebronnen. Zoals het opwekken van waterstof.
Wat is waterstof?
Waterstof is, net als wind- en zonne-energie een duurzame energiebron. Dat betekent dat deze onuitputtelijk is en niet op kan raken. Voordat we dieper ingaan op waterstof en de toepassing ervan, is het goed om te weten hoe dit precies is opgebouwd. Waterstof is een kleurloos, reukloos, smaakloos en hoog ontvlambaar (niet giftig) gas. Waterstof is van nature niet aanwezig op aarde, maar wordt gewonnen uit andere bronnen zoals aardgas of kolen. Hierbij komt Co2 (koolstofdioxide) vrij en daarom is het niet duurzaam om het op deze manier te winnen. Dit noemen we ook wel ‘grijze’ waterstof en op dit moment wordt de meeste waterstof op deze manier gewonnen. Maar waterstof kan ook op een duurzame manier geproduceerd worden.
Groene waterstof?
Een duurzamere manier is de vrijgekomen Co2 opslaan in tanks onder de grond. Dan komt er namelijk geen Co2 vrij. Het nadeel hiervan is dat er veel ruimte nodig is. Deze manier van opwekken noemen we blauwe waterstof.
Dat kan beter: waterstof kan namelijk ook worden opgewekt uit water. Water bestaat namelijk uit zuurstof en waterstof. Deze stoffen kan je scheiden door middel van elektriciteit en dit proces heet ‘elektrolyse’. Hierbij wordt geen Co2 uitgestoten en is daarom een stuk groener. Wel komt er elektriciteit aan te pas en daarom is dit proces is pas volledig groen als de elektriciteit die hiervoor wordt gebruikt, ook groen is. Dat betekent opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind- of zonne-energie.
De toepassing van waterstof
Er ontstaat steeds meer draagvlak om waterstof op te gaan wekken. De Europese Green Deal is een reeks aan initiatieven die ervoor moeten zorgen dat Europa tegen 2050 klimaatneutraal wordt. Hierin wordt vol ingezet op de productie van waterstof en de installaties die hiervoor nodig zijn. Volgens het plan moet er in 2024 al minstens zes gigawatt aan groene waterstoffabrieken staan, wat genoeg is om een miljoen ton duurzame waterstof te produceren.
Waterstof wordt op dit moment met name name toegepast binnen de procesindustrie, voor bijvoorbeeld de productie van kunstmest. In de toekomst zal dit ook ingezet worden binnen de mobiliteitssector. Bijvoorbeeld voor streekbussen die lange afstanden moeten afleggen. Het voordeel van een vervoersmiddel op waterstof is namelijk dat de actieradius langer is dan bij elektrische auto’s en dat het net als benzine of diesel gewoon getankt wordt. De auto hoeft dus niet aan de lader en gebruikers kunnen direct de weg weer op. In de toekomst zal waterstof daarom meer gebruikt worden binnen de transportindustrie en zie je het wellicht terug bij het lokale tankstation.
Meewerken aan de energietransitie?
Om groene waterstof op te wekken, is dus duurzame energie nodig zoals windenergie. In de komende jaren worden er een aantal windparken op de Noordzee gebouwd om de aanvoer hiervoor te kunnen leveren. Hiervoor is technisch talent nodig. Daarnaast zijn grote bedrijven die focussen op het opwekken van duurzame energie aan het pionieren op het gebied van het opwekken van groene waterstof. De komende jaren zal hier dus ook meer technisch talent voor nodig zijn.
Ben jij toe aan een volgende stap in je carrière en wil jij jouw steentje bijdragen binnen de energietransitie als technisch professional? Bekijk dan alle openstaande vacatures of neem contact op.
Recente blogs
Contact informatie
Tasman Profesionals B.V.
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar
(Bezoek op afspraak)
info@tasmanprofessionals.nl
+31 (0) 72 30 30 366
Heb je vragen?
Neem contant met ons op!
Kandidaten vinden én behouden?
Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en trek de juiste kandidaten aan. Laat in dit formulier je gegevens achter en binnen 2 werkdagen neem ik contact op om je wensen te bespreken.
Goed bezig!
Jouw organisatie wilt het juiste talent aantrekken. En met de diensten van Tasman Professionals kunnen we je helpen met het werven, selecteren én inwerken van gekwalificeerde technische professionals.
Het is natuurlijk belangrijk dat we een goede klik hebben. Daarom plan ik graag een (telefonische) kennismaking met je in. Binnen 2 werkdagen neem ik contact met je op.
Mocht je in de tussentijd vragen hebben of aanvullende informatie verstrekken, dan kun je me bereiken via info@tasmanprofessionals.nl of telefonisch bereiken op +31 (0) 72 30 30 366.
Groet en tot snel, Cees Pater
Tasman Professionals