De realisatie van windmolens was nog nooit zo gemakkelijk met klimmende kranen

Met enige regelmaat vind je nieuwsartikelen op onze website die betrekking hebben tot de windsector. Nederland verduurzaamt, windparken schieten als paddestoelen uit de grond en investeren in windparken is een slimme zet. Maar die windparken leggen zichzelf niet aan. Windparken worden voorzien van honderden windturbines die vanaf de grond opgebouwd moeten worden. Technisch talent is meer nodig dan ooit. Hoge bomen (of in dit geval windturbines) vangen veel wind en dus zijn er speciale kranen nodig om de molens draaiende te krijgen. Met klimmende kramen wordt die klus ineens een stuk gemakkelijker. 

Deze kraam klimt, zoals de naam al verraadt, naar boven via de windturbine. Voor de installatie van een windturbine (van meer dan 150 meter) is een grote en dure kraan nodig. Het vervoeren, op- en afbouwen van een dergelijke kraan kost een aantal dagen. De kraan wordt horizontaal opgebouwd, waardoor er ook een groot en vlak terrein nodig is om de kraan op te bouwen. Een enorm arbeidsintensief proces wat wordt opgelost door de komst van de klimmende kraan.

De specificaties van de klimmende kraan

In maart 2021 is de klimmende kraan LCC140 bij het Enercon project in de Eemshaven ingezet. Deze klimmende kraan kan tot wel 140 ton optillen en is geschikt voor het inbedrijfstellen van de windturbine, van A tot Z. De kraan is volledig op afstand bestuurbaar, waardoor de kraanmachinist niet aanwezig hoeft te zijn op de windturbine. Lagerwey, een bedrijf dat pionier is op het gebied van windmolens, introduceerde het eerste model hiervoor in 2015/2016 en kon 60 ton tillen. Inmiddels is het model door ontwikkeld. Naast normale belasting zoals het tillen van de materialen en het omhoog klimmen, is deze klimmende kraan ook bestand zijn tegen zware weersomstandigheden.

duurzame innovaties
 

Voordelen van de klimmende kraan

Kortom: een hoop voordelen van de klimmende kraan. Kosten worden verlaagd omdat de opbouw van de kranen minder tijd en ruimte in beslag neemt. Daarnaast gaat het inbedrijfstellen van de windturbine een stuk gemakkelijker en is de kraan goed bestand tegen grillige weersomstandigheden. Windpark Eemshaven heeft afgetrapt, wij zijn benieuwd welk windpark volgt met het gebruik van deze innovatieve kraan.

Op zoek naar technisch talent binnen de windsector

Van het inbedrijf stellen van windturbines tot rotorblad monteur. Van de installatie tot aan de oplevering van windturbines is technisch talent hard nodig. Ben jij een technicus in hart en nieren en wil jij jouw talent inzetten voor de verduurzaming van Nederland? Bekijk dan onze windvacatures of neem direct contact op voor een open sollicitatie.

Recente blogs

Contact informatie

Tasman Profesionals B.V.
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar
(Bezoek op afspraak)
info@tasmanprofessionals.nl
+31 (0) 72 30 30 366

Heb je vragen?
Neem contant met ons op!

Scroll to Top