Een versnelling van de energietransitie door de hoge gasprijzen
Het onderwerp dat bijna terugkomt in ieder gesprek: de hoge gasprijzen. Door de relatief strenge winter van 2020/2021, de toenemende vraag vanuit Azië en natuurlijk de recente ontwikkelingen door de oorlog in Rusland laten de gasprijzen door het dak schieten. Ieder huishouden dat in Nederland is aangesloten op gas gaat dit in de portemonnee voelen. Maar er is niet alleen maar slecht nieuws. Want door deze stijgingen wordt er massaal gezocht naar alternatieven voor aardgas waardoor het verbruik enorm daalt. En dat heeft weer gunstige gevolgen voor de energietransitie.
De energietransitie in een stroomversnelling door de hoge gasprijzen
Regelmatig schrijven we hier over de energietransitie. Wereldwijd zijn er in het klimaatakkoord van Parijs strenge eisen opgenomen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Deze uitstoot zorgt namelijk voor opwarming van de aarde, uitstervenden diersoorten en energiebronnen die opraken. Een belangrijke pijler hierin is het terugdringen van het gasverbruik. Koolstof (CO2) komt vrij als het materiaal wordt verbrandt en als brandstof wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van aardgas. Het is de meest gebruikte brandstof in Nederland en wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, voor de verwarming en als grondstof voor fossiele brandstoffen voor voertuigen.
Door de stijgende brandstofprijzen zetten bewoners de verwarming een standje lager en blijft de auto vaker thuis. Vervelend voor de portemonnee, maar goed voor de energietransitie. In 2050 moet de CO2-uitstoot tot 0 gereduceerd zijn volgens het klimaatakkoord en dat betekent dat we geen aardgas meer kunnen gebruiken. De stijgende gasprijzen zorgen voor een versnelling hiervan. En het laat ons alvast even voelen hoe een aardgasvrije toekomst eruit ziet.
De verduurzaming van woningen en bedrijven door de hoge gasprijzen
De hoge gasprijzen zorgen voor meer bewustwording van de energietransitie. Ook mensen die nooit omkeken naar hun gasverbruik, worden nu geforceerd om naar alternatieven te kijken om grip te houden op de portemonnee. Er is groeiende belangstelling voor duurzame alternatieven zoals het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen en de overstap naar duurzame energiebronnen energie opwekken uit windmolens.
De vraag naar technisch personeel neemt toe
Dat betekent ook dat de vraag naar technisch personeel verder toeneemt. In de laatste jaren is de vraag hier al enorm in toegenomen door de bouw van nieuwe windparken in de Noordzee en andere initiatieven om meer duurzame energie op te wekken. Deze ontwikkelingen dragen eraan bij dat de vraag naar technisch personeel in deze branches, waaronder windenergie, verder toenemen. Investeren in omscholing van het huidige personeel én het werven en opleiden van kundig personeel is een must.
Bij Tasman Professionals zijn we gespecialiseerd in het werven van technisch personeel binnen deze duurzame branches. Dat noemen we ook wel renewables recruitment. We kijken niet alleen naar de benodigde papiertjes, maar ook naar de onderliggende kwaliteiten en vaardigheden van kandidaten. Door onze jarenlange ervaring binnen recruitment én de technische branche zorgen we voor de optimale match en streven we naar een langdurige samenwerking met onze opdrachtgevers. Ook stomen we starters op de arbeidsmarkt klaar met op maat gemaakte trainingen.
Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van werving, selectie, detachering en training van technisch personeel? Neem dan contact op met Cees. En wil je als kandidaat bijdragen aan de energietransitie? Bekijk dan onze openstaande vacatures.
Bekijk de video met de samenvatting van dit artikel in minder dan 1 minuut:
In dit akkoord is afgesproken dat in 2023 16% van de Nederlandse energie uit duurzame bronnen moet komen, denk aan zonne- en windenergie. De windparken in de Noordzee leveren een grote bijdrage aan dit doel. Maar de elektriciteit die op zee wordt opgewekt, moet naar land worden getransporteerd. Het project Net op zee biedt een innovatieve oplossing die duurzame energie veilig, betrouwbaar en betaalbaar aan land brengt.
Een netaansluiting door zee
Als je bedenkt dat Brussel en London slechts één treinverbinding van elkaar zijn verwijderd, zal het je niet verbazen dat het ook mogelijk is om windparken op zee te verbinden met het vasteland.
Dat werkt als volgt: twee platforms op zee (Hollandse Kust Noord- en West Alpha) zijn onderzees verbonden via ondergrondse kabels op het landelijke hoogspanningsnet. Deze windparken liggen respectievelijk 18,5 en 50 kilometer uit de kust. Deze kabels leggen de hele weg af, deels onder de zeebodem, naar de kust van Wijk aan Zee. Deze lopen via de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen naar een hoogspanningsstation in Beverwijk. Iedere kabel is maximaal 1.200 meter lang, waarnaar ze worden verbonden aan een volgende kabel.
Nieuwe kansen door deze nieuwe netaansluiting
Voorheen moesten ontwikkelaars van windparken op zee zelf zorgen voor een verbinding met het vasteland. Door deze ontwikkeling wordt het nu via één aangesloten. Dit is goedkoper en betrouwbaarder dan via losse aansluiting.
De huidige windparken op zee leveren een totaalvermogen van 4,5 Gigawatt. De verwachting is dat het aantal windparken verder groeit, volgens het regeerakkoord komt er in totaal 7 Gigawatt aan energie uit windparken bij. Één Gigawatt voorziet ongeveer één miljoen huishoudens van stroom. Met deze windparken wordt een groot deel van Nederland voorzien van duurzame energie. Daarmee wordt de vraag naar energie uit duurzame bronnen flink gereduceerd, waarmee het in de toekomst mogelijk onnodig is.
Verdere verduurzaming vraagt om technisch talent
Hoewel de plannen en installatie in volle gang zijn, blijft de vraag naar technisch talent hoog. Deze installaties moeten regelmatig worden onderhouden, gerepareerd of vervangen. En daarvoor is in de komende decennia veel nieuw technisch talent nodig. Bij Tasman Professionals richten we ons op renewables recruitment: het werven van technische specialisten die bij willen dragen aan de toekomst van morgen.
Zie jij hierin een carrière wel zitten? Bekijk onze nieuwe Werken Aan Energie-site met alle vacatures of maak direct een afspraak met Cees om je carrièrekansen te bespreken.
Bekijk de samenvatting van dit nieuwsartikel hier:
Recente blogs
Contact informatie
Tasman Profesionals B.V.
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar
(Bezoek op afspraak)
info@tasmanprofessionals.nl
+31 (0) 72 30 30 366
Heb je vragen?
Neem contant met ons op!
Kandidaten vinden én behouden?
Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en trek de juiste kandidaten aan. Laat in dit formulier je gegevens achter en binnen 2 werkdagen neem ik contact op om je wensen te bespreken.
Goed bezig!
Jouw organisatie wilt het juiste talent aantrekken. En met de diensten van Tasman Professionals kunnen we je helpen met het werven, selecteren én inwerken van gekwalificeerde technische professionals.
Het is natuurlijk belangrijk dat we een goede klik hebben. Daarom plan ik graag een (telefonische) kennismaking met je in. Binnen 2 werkdagen neem ik contact met je op.
Mocht je in de tussentijd vragen hebben of aanvullende informatie verstrekken, dan kun je me bereiken via info@tasmanprofessionals.nl of telefonisch bereiken op +31 (0) 72 30 30 366.
Groet en tot snel, Cees Pater
Tasman Professionals