De energietransitie versnellen

Regelmatig lees je in ons nieuws updates over het klimaatakkoord. Niet zo gek, want het eerste doel moet in 2030 behaald worden. Hoewel negen jaar vooruit nog ver weg lijkt, is het belangrijk dat er nu actie wordt ondernomen. We lopen namelijk achter op doelstellingen. Daarom is de overheid een nieuw samenwerkingsprogramma gestart: Mensen Maken de Transitie.

Om woningen te kunnen verduurzamen, is er namelijk technisch opgeleid personeel nodig. We hebben nu een tekort van 20.000 technici, vandaar dat de overheid meer mensen hierin wil opleiden.

Opleidingen die beter aansluiten op de energietransitie

Met dit leer- en innovatieprogramma krijgen onderwijsinstellingen nieuwe kennis over de verduurzaming, die wordt meegenomen in de opleidingen. Op die manier hoopt de overheid dat de instroom aan kundige technici wordt verhoogd. Mensen die nu al in de bouw en techniek werken, krijgen de kans om bij- of omscholing te krijgen.

zonnepanelen

Reduceren van het aantal specialisten per klus

Het programma is met name gericht op de verduurzaming van woningen. In 2030 moeten namelijk 1,5 miljoen woningen in Nederland verduurzaamd zijn. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog drie mensen nodig voor het aansluiten van een warmtepomp: een monteur, installatiemonteur en netbeheerder. Na afronding van dit opleidingsprogramma is er straks maar één installatiemonteur nodig, waardoor het proces efficiënter zal verlopen.

Meewerken aan de energietransitie?

Ben jij een technische professional en sta je open om je steentje bij te dragen aan de energietransitie? Bekijk dan de verschillende vacatures of solliciteer direct.

Bekijk de samenvatting van dit artikel in onze video:

Recente blogs

Contact informatie

Tasman Profesionals B.V.
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar
(Bezoek op afspraak)
info@tasmanprofessionals.nl
+31 (0) 72 30 30 366

Heb je vragen?
Neem contant met ons op!

Scroll to Top