Duurzame innovaties van dit jaar

Het is één voor twaalf. Klimaatverbetering staat hoog op de agenda wereldwijd en ook zeker in Nederland. Niet voor niets dat Tasman de transitie aan het maken is naar werving en selectie binnen renewables recruitment. Hierbij zoeken we met name kandidaten voor de wind– en zonne-energiesector. Veel organisaties binnen de technische branche zijn bezig met deze transitie en duurzame innovaties. The Green Quest volgde dit jaar 40 van die initiatieven, waarvan er drie onlangs zijn bekroond met een prijs. Lees hier om welke duurzame innovaties het gaat.

Wat is The Green Quest?

The Green Quest is een radioprogramma van BNR nieuwsradio en wordt gesteund door ENGIE. Samen met een team van specialisten op het gebied van duurzaamheid werden 40 projecten, gericht op het reduceren van CO2, beoordeeld op innovativiteit.

De meest duurzame innovaties van dit jaar

Duurzame innovatie #1: zonnefolie van Heliatek

Veertien jaar heeft het geduurd om dit innovatieve product te ontwikkelen: zonnefolie van organisch materiaal door ​Heliatek​. Het kan worden uitgerold op alle oppervlakken. Van daken en muren tot transparante folie op ramen. Het product is de vervanger voor een zonnepaneel. Er is gekeken hoeveel CO2 het kost om een zonnepaneel te maken en vervolgens de zonnefolie daarop aangepast. Het terugverdienen van de investering in zonnefolie is tien keer sneller dan bij gewone zonnepanelen, het is namelijk na acht maanden terugverdiend.

Deze duurzame innovatie is door The Green Quest uitgeroepen tot meest innovatieve product van 2020.

Duurzame innovatie #2: de slimme radiator ventilator van SpeedComfort

De ​SpeedComfort​, de slimme radiatorventilator, zorgt ervoor dat de warmte die in een radiator of convector zit, versneld de ruimte in wordt geblazen. Hierdoor kan de watertemperatuur in de CV-installatie worden verlaagd, wat zorgt tot wel 30% verlaging in gasgebruik. De stroom die voor deze ventilator wordt gebruikt is verwaarloosbaar.
Deze innovatie heeft de publieksprijs gewonnen met 404 stemmen. Andere producten net buiten deze prijs vielen, waren de volgende:

  • PaperWise (327)
  • BAM Infra (262)
  • Triple Solar (245)
  • De Verspillingsfabriek (221)

Duurzame innovatie #3: Triple Solar

Sponsor ENGIE deelde daarnaast ook nog een prijs uit voor beste technologische innovatie. Deze ging naar ​Triple Solar​. Zij maken zonnepanelen die niet alleen zorgen voor duurzame energie, maar die ook warmte en warm water leveren.

Minder gasverbruik door deze duurzame innovaties

Deze innovaties zorgen ervoor dat het klimaatakkoord, dat als het zwaard van Damocles boven ons hangt, sneller zijn doelen behaalt. Schonere energie, minder gasverbruik en daardoor minder uitstoot van CO2 is het resultaat hiervan. Met deze nieuwe innovaties en producten wordt de vraag naar technisch personeel alleen maar groter. Benieuwd wat jij binnen de zonne– en windbranche kan betekenen? Bekijk alle vacatures.

Recente blogs

Contact informatie

Tasman Profesionals B.V.
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar
(Bezoek op afspraak)
info@tasmanprofessionals.nl
+31 (0) 72 30 30 366

Heb je vragen?
Neem contant met ons op!

Scroll to Top