Werken op een olieplatform: droombaan of illusie?

Werken op een boor-, productie, gas- of olieplatform: dat lijkt je wel wat. Iedere twee weken zit je in het vliegtuig, onderweg naar een tropische bestemming. Vanaf het vasteland word je per helikopter naar je werkplaats gebracht. Ja, het zijn lange dagen maar daar krijg je veel voor terug: een flink salaris, goede arbeidsvoorwaarden, een verblijfplaats voorzien van alle gemakken voorzien en altijd de zon op je bol. En o ja, je kon er ook nog eens gaan werken zonder ervaring. Werken op een platform op zee is een droom die uitkomt… toch?

Is werken op een olieplatform echt zo mooi als het lijkt?

We krijgen heel regelmatig telefoontjes van (technische) professionals die werken op een olieplatform zien zitten. Niet zo gek, want we worden in de zoekmachines goed gevonden wanneer je zoekt op de term ‘werken op een booreiland‘. De lezers gaan uit van de bovenstaande voordelen en twijfelen niet: dit is de kans van hun leven! Maar… klinkt het niet een beetje te mooi om waar te zijn?

Mocht je hetzelfde denken dan moeten we je inderdaad uit de droom halen: werken op zee is geen ‘quick fix’ om gemakkelijk en snel geld te verdienen. Ook zijn de omstandigheden zelden zoals hierboven geschetst en dus moeten we concluderen dat werken op een olieplatform vaak mooier wordt gemaakt dan mensen denken. Ja, tegenover het harde werken staan twee vrije weken. En met de juiste papieren op zak kan je flink carrière maken en een mooi salaris er aan over houden. Maar dat is dus zeker niet vanzelfsprekend.

werken op een olieplatform

Hoe ziet werken op een productieplatform er dan wél uit?

Veel offshore functies (in de gas- en windsector) vinden plaats dichtbij huis. Geen maandelijkse trip naar de Arabische Emiraten, maar op en neer pendelen op de Noordzee. Lange dagen, barre weersomstandigheden en hard werken zijn aan de orde van de dag. Je werkt twee weken aan een stuk, daarna heb je twee weken vrij. Work hard, play hard. Die rust heb je ook zeker nodig, omdat je het werk niet mag onderschatten.

Met een technische achtergrond ben je er nog niet. Om te werken op een gas- & olieplatform heb je ten minste MBO niveau 3 of 4 nodig en een opleiding in de richting van werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Daarnaast willen opdrachtgevers professionals die ervaring hebben binnen een industriële omgeving. Gewerkt in grote fabrieken en ervaring in de (petro)chemie, olie & gas of scheepsbouw is dus een vereiste.

Offshore werken of werken op een boorplatform is dus niet iets waarmee je gemakkelijk, snel en zonder de juiste opleiding snel geld in kunt verdienen. Maar met de juiste instelling en opleiding zijn er voldoende carrièrekansen. Functies waarvoor we regelmatig technische professionals zoeken zijn de volgende:

  • E&I Offshore operator
  • Engineer
  • Offshore Installation Manager
  • Knuckle Boom Crane Operator
  • Rig Mechanic / Electrician
  • Roughneck

Voldoe jij aan bovenstaande eisen en neem jij een offshore carrière serieus? Dan hebben we verschillende vacatures beschikbaar voor professionals zoals jij. Bekijk onze vacaturesite werkenaanenergie.nl of neem contact op wanneer jouw droombaan er niet tussen staat.

Recente blogs

Contact informatie

Tasman Profesionals B.V.
Comeniusstraat 2a
1817 MS Alkmaar
(Bezoek op afspraak)
info@tasmanprofessionals.nl
+31 (0) 72 30 30 366

Heb je vragen?
Neem contant met ons op!

Scroll to Top