Werktuigbouwkundige

Als werktuigbouwkundige specialiseer je je op het gebied van het produceren en ontwerpen van verschillende machines en apparaten. Binnen je vakgebied kun je vrijwel overal werkzaam zijn waar techniek wordt toegepast.

Wat doet een werktuigbouwkundige?

Een werktuigbouwkundige is gespecialiseerd in techniek, maar gaat niet over de uitvoering van zijn ontwerpen. Als werktuigbouwkundige ben je vaak creatief bezig aangezien je je bezig houdt met het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën en oplossingen die het ontwerp compleet maken. Over het algemeen bestaat het takenpakket van een werktuigbouwkundige uit de volgende taken:

  • Het verzinnen en uitwerken van technische tekeningen;
  • Het waarborgen van de kwaliteitseisen van ontwerpen;
  • Het ontwerpen en produceren van apparaten en machines;
  • Het optimaliseren van productieprocessen;
  • Het voorkomen van slijtage;
  • Het toepassen van constructieleer of tribologie.

De verschillende functies binnen Werktuigbouwkunde

Of je nu liever aan machines sleutelt, ze bestuurt of de touwtjes in handen neemt op de werf of bouwplaats: binnen werktuigbouwkunde is voor ieder wat wils.

Engineer werktuigbouwkunde

Als engineer werktuigbouwkunde houd je je bezig met het ontwerpen van toekomstige projecten. Hierin kun je je op verschillende deelgebieden richten. Zo kun je werken in de scheeps-, machine- of constructiebouw. Daarbij houd je je bezig met het ontwikkelen en installeren van de installaties op projecten.

Inbedrijfsteller

Maak jij van niets, iets? Als inbedrijfsteller zorg je dat machines als een zonnetje gaan lopen, door ze te bouwen en te testen. Dat is geen saai Ikea-bouwpakket dat je iedere keer weer opnieuw inricht, maar grote machines waar maatwerk geen uitzondering is. Denk bijvoorbeeld aan het inbedrijfstellen van windturbines: je werkt op grote hoogte, soms midden op zee. Een portie lef en een avontuurlijke mindset zijn mogen bij jou niet ontbreken.

Projectleider

Jij houdt ervan om de touwtjes in handen te houden en bent een koning in communiceren. Je bent de eindverantwoordelijke bij de technische projecten en jouw succes valt of staat met het resultaat dat wordt opgeleverd. Of het nu nieuwbouw of renovatie betreft, van tender tot oplevering: jij bent het belangrijkste aanspreekpunt van de klant, de leveranciers en je collega’s. Samen met de engineers, project-uitvoerders en werkvoorbereiders zorg jij ervoor dat de integrale samenwerking als een geoliede machine loopt.

Servicemonteur werktuigbouwkunde

Het verhelpen van storingen en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden zijn de belangrijkste taken van een servicemonteur werktuigbouwkunde. Als servicemonteur werktuigbouwkunde ben je werkzaam binnen de apparaten- en machinebouw, de metaalproductenindustrie of de transportmiddelenindustrie. Daarbij ben je altijd druk in de weer met de elektrotechnische delen van installaties en machines. En wanneer een machine of apparaat stoort, signaleer en los jij de storing op.

Benieuwd welke werktuigbouwkundige functies openstaan? Bekijk onze vernieuwde vacaturesite.

Waar werkt een werktuigbouwkundige?

Als werktuigbouwkundige heb je ruime keuze uit verschillende branches. Bijvoorbeeld de machinebouw, aandrijf- en energietechnieken en staal- en constructiebouw. Kortom, als werktuigbouwkundige ben je een allround techneut die in iedere branche zijn taken kan uitvoeren.

Aan de slag als werktuigbouwkundige

Eén ding is zeker: wanneer jouw specialiteit binnen de werktuigbouwkunde ligt, is de kans dat je jouw droombaan vindt sterk aanwezig. De vraag naar technische banen is in de loop van de jaren namelijk enorm toegenomen en onze enthousiaste opdrachtgevers zijn altijd op zoek naar fris talent.

Wil jij graag een steentje bijdragen aan een beter milieu? Bij Tasman Professionals vind je functies binnen verschillende branches, vaak gefocust op verduurzaming. Niet voor niets zijn wij gespecialiseerd in renewables recruitment.

Wil jij meewerken aan de toekomst van morgen en je steentje bijdragen in de energietransitie? Bekijk dan snel onze verschillende vacatures.

Daarom kies je voor een carrière als operator bij Tasman Professionals:

  • Onze werkwijze is gericht op het bouwen en onderhouden van langetermijnrelaties;
  • Er wordt gematched op persoonlijkheid én competenties;
  • Als kandidaat mag je de juiste voorbereiding verwachten, zodat je klaar wordt gestoomd voor je volgende baan als operator.

Heb jij jouw droombaan nog niet kunnen vinden op onze vacaturesite? Neem contact op en wij kijken samen naar de beste match voor jou.

Zoek jij een operator voor jouw organisatie?

Tasman Professionals staat in de startblokken om de juiste kandidaat voor jouw organisatie te vinden. Een lastige klus, zeker in deze markt waarbij talent schaars is. Door ons portfolio aan technisch talent, lange ervaring binnen de technische arbeidsbemiddeling en grote netwerk kijken we samen met jou naar de mogelijkheden.

Ben je op zoek naar kandidaten op basis van uitzendbasis of voor een bepaalde tijd? Ook dan helpen je we graag verder. We werken samen met een payroll-partner en helpen je graag met vraagstukken op het gebied van detachering.

Bang dat je de verkeerde kandidaat kiest? Wij kunnen op verzoek van jouw organisatie assessment uitvoeren om inzicht te verkrijgen in de vaardigheden van sollicitanten. We kijken namelijk verder dan opleiding of een bepaald papiertje. Dit levert vervolgens een heldere rapportage en een concreet advies op.

Wil je meer uitleg over wat Tasman Professionals jou als opdrachtgever kan bieden? Lees het hier of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Maak je volgende carrieremove in een van de volgende vakgebieden.

Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Voor de energietransitie is technisch talent nodig voor het installeren, onderhouden en vervangen van windmolens in on- en offshore windparken.

Lijkt jou dat wel wat?

Maintenance en Services, de motor waarop Nederland draait. En die jij draaiende houdt. Als startende of ervaren technician kun je binnen de maintenance-branche aan de slag als werkvoorbereider, supervisor, servicemonteur of procesoperator.

Iets voor jou?

Lonkt de zee en vind jij het niet erg om een paar weken van huis te zijn? Offshore werken biedt de uitdaging die jij zoekt. Als ervaren specialist kun je aan de slag op een booreiland of windpark om Nederland te voorzien van energie en brandstof.

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Heb je vragen?
Neem contact met ons op!

Scroll to Top