Offshore werken

Regelmatig voor langere periode van huis zijn. Hard werken door weer en wind, ver van de bewoonde wereld. Is dit niet iets wat jou afschrikt, maar waar je juist een uitdaging in ziet? Dan ben jij misschien wel de geschikte kandidaat om offshore te werken. Work hard, play hard. Hoewel er veel uitdagingen komen kijken bij offshore werken, wordt dit vaak gecompenseerd met een goed salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden. Durf jij in het diepe te springen en wil je offshore werken?

Wat is offshore werken?

Offshore betekent “van de kust af”. Deze vertaling mag je letterlijk nemen, want je werkt offshore op een booreiland of productieplatform. Dit bevindt zich midden op zee. Vaak wordt hier aardolie en aardgas opgeboord – maar je kunt ook offshore werken op een windmolenpark op zee. Alleen al in de Noordzee liggen er honderden productieplatforms. Ga je offshore werken, dan zul je dus in de meeste gevallen relatief dicht bij huis werken. Per helicoper bereik je je werkplek. 

Naast de technische functies kan je bijvoorbeeld ook als kok of verzorgende offshore werken. Bij Tasman Professionals richten we ons op recruitment van technische specialisten zoals Roughneck, E&I specialist of Engineer.

De verschillende functies van offshore werken

Bekijk hier de verschillende functies die passen bij offshore werken.

Functie

Wat houdt de functie in?

Engineer
Verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van de machines
Offshore Installation manager Verantwoordelijk voor alle werkzaamheden op het booreiland: o.a. hoeveel gas of olie er opgeboord moet worden.
Knuckle Boom Crane Operator Bedient kranen waarmee gas en olie geboord kunnen worden.
Rig Mechanic / Electrician Verantwoordelijk voor alle machines die op het productieplatform staan
Roughneck Medewerker die breed ingezet kan worden. Is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het aanleveren van werkmaterialen en het aankoppelen van boorpijpen. Ook het schoonhouden van het platform kan onderdeel zijn van de werkzaamheden.

Hoe ziet het offshore werkschema eruit?


Werk je op een productie- of boorplatform, dan werk je meestal volgens het 2-2-schema. Je bent twee weken aanwezig op het platform en hebt daarna twee weken vrij. Je werkt dus lange periodes aan één stuk, ook tijdens je dagelijkse diensten. Doorgaans werk je 12 uur aan een stuk en heb je daarna 12 uur vrij. Work hard, play hard. Offshore werken is niet voor iedereen weggelegd. 

Welke faciliteiten zijn er aanwezig op een productieplatform?


Het productieplatform is je tweede thuis: je brengt er de helft van je tijd op door. Daarom zijn er – naast de werkplaats – andere faciliteiten om tussen het werken door te ontspannen. De maaltijden worden voor je verzorgd en sommige booreilanden zijn qua faciliteiten te vergelijken met een cruiseschip: ze zijn bijvoorbeeld voorzien van een gym en bioscoop.

Wat is een gemiddeld offshore salaris?

 

Een algemene opvatting is dat je – zonder al te veel moeite en de juiste achtergrond – een goed salaris verdient als je in het offshore werkveld. Over het algemeen compenseren de salarissen ruimschoots in de tijd dat je van huis weg bent. Maar dat betekent niet dat je direct veel verdient als je voor het eerst offshore gaat werken. Je salaris hangt af van je functie, aantal jaar ervaring en je leeftijd. Junior-posities beginnen met een jaarsalaris vanaf € 37.200, maar met meer ervaring en de juiste achtergrond kun je al snel de financiële ladder beklimmen. Neem contact met ons op om je salarismogelijkheden te bespreken. 

Kan iedereen offshore werken? 

 

Net als in de meeste andere vakgebieden, heb je de juiste achtergrond of ervaring nodig. Je moet een technische opleiding hebben gevolgd (minimaal mbo-4 elektrotechniek, energietechniek of vergelijkbaar) of een achtergrond in de automotive of luchtvaarttechniek hebben. Daarnaast heb je – afhankelijk van je functie – aanvullende opleidingen of certificaten in je bezit hebben. Ook heb je een geldige medische keuring nodig en moet je specifieke veiligheidstrainingen volgen. Bekijk onze offshore vacatures voor specificaties per functies.  

Waarom werken op een productieplatform of booreiland?

Work hard, play hard. Deze quote is zeker van toepassing voor medewerkers van een booreiland. Werk je op zo’n platform, dan moet je sterk in je schoenen staan. Hard werken, niet bang om vies te worden, eenzaamheid, weinig privacy en lange werkdagen zijn aan de orde van de dag. Daar tegenover staat dat je goed wordt beloond. Ook wordt er voor je gekookt en kun je in je vrije tijd op het platform tijd met je team doorbrengen. Wanneer je niet op het productieplatform bent, heb je complete vrijheid. Werken op een booreiland is alles of niets.

✓ Work hard, play hard: tegenover lange diensten staat evenveel vrije tijd
✓ Met de juiste ervaring en opleiding ontvang je doorgaans een bovengemiddeld salaris 
✓ Er zijn veel doorgroeimogelijkheden 
✓ Er wordt voor je gekookt en op een offshore platform zijn vaak verschillende faciliteiten waaronder een gym of bioscoop
✓ Het is team-werk
✓ Je werkt vaak met internationale collega’s
✓ Offshore werken betekent veel avontuur! 

Heb jij interesse om offshore te werken?

Offshore werken op een windpark

Wil jij werken aan de toekomst van morgen? Duurzame energie en het reduceren van de CO2-uitstoot wordt steeds belangrijker. Daarvoor zijn duurzame bronnen zoals wind– en zonne-energie nodig. Bij Tasman Professionals werken we samen met verschillende organisaties die zowel vacatures voor onshore én offshore windvacatures bieden. Je komt dan te werken bij een windpark op de Noordzee. Benieuwd wat dat precies inhoudt? Je leest er hier meer over.

Maak je volgende carrieremove in een van de volgende vakgebieden.

Van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Voor de energietransitie is technisch talent nodig voor het installeren, onderhouden en vervangen van windmolens in on- en offshore windparken.

Lijkt jou dat wel wat?

Maintenance en Services, de motor waarop Nederland draait. En die jij draaiende houdt. Als startende of ervaren technician kun je binnen de maintenance-branche aan de slag als werkvoorbereider, supervisor, servicemonteur of procesoperator.

Iets voor jou?

Lonkt de zee en vind jij het niet erg om een paar weken van huis te zijn? Offshore werken biedt de uitdaging die jij zoekt. Als ervaren specialist kun je aan de slag op een booreiland of windpark om Nederland te voorzien van energie en brandstof.

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Heb je vragen?
Neem contact met ons op!

Scroll to Top